Als de dagen korter worden en de temperatuur daalt, gaat er niets boven het gezellige gevoel van een knisperend haardvuur. Maar wat is nu het beste haardhout? Om het meeste uit uw openhaard of houtkachel te halen, is het belangrijk om het juiste type haardhout te kiezen. Met verschillende soorten beschikbaar, kan het lastig zijn om te bepalen welk hout het beste is voor uw kachel en gebruik. Hier leest u wat u moet weten om een goede keuze voor haardhout te maken.
De kenmerken van goed haardhout
Een van de kenmerken van goed haardhout is dat het droog is bijvoorbeeld. Er is een onderscheid tussen luchtgedroogd en ovengedroogd hout. Ovengedroogd haardhout heeft als kenmerk dat het een laag vochtgehalte heeft, meestal onder de 20%, wat zorgt voor een efficiënte verbranding, minder rook en een hogere warmteafgifte. Luchtgedroogd hout is milieuvriendelijker omdat er geen energie nodig is om het hout te drogen. Als het hout lang genoeg ligt zal het vochtgehalte ook dalen naar minder dan 20%. Veelal kiezen mensen voor ovengedroogd hout omdat er dan minder kans is op ongedierte of schimmel op het hout. Haardhout-Fabriek bied zowel ovengedroogd als natuurlijk gedroogd hout. Bij Haardhout-Fabriek zijn we overtuigd van de kracht van natuurlijk gedroogd hout als duurzaam alternatief. Hierom bieden we zowel ovengedroogd als natuurlijk gedroogd hout aan. Het hout uit onze eigen productie is natuurlijk gedroogd en waar nodig nog extra gedroogd met duurzame restwarmte.
Kies daarnaast voor hout afkomstig uit duurzaam beheerde bossen om bij te dragen aan een verantwoorde houtvoorziening. Ook de Calorische waarde zegt veel over het haardhout. Dit geeft aan hoeveel warmte het hout kan produceren. Hardhoutsoorten zoals eiken en beuken hebben over het algemeen een hogere calorische waarde dan zachthoutsoorten zoals sparren. Dat is waarom er in Nederland over het algemeen met harde houtsoorten zoals eiken en beuken gestookt wordt.
Soorten haardhout
Hieronder geven we een overzicht van de meest bekende en gebruikte houtsoorten in Nederland. Over het algemeen wordt er gebruik gemaakt van hardere houtsoorten met een hoge calorische waarde. Bekijk hier de voordelen van de soorten en wat de beste houtsoort is voor uw kachel:
Eikenhout: Staat bekend om zijn lange brandduur en het vermogen om veel warmte af te geven. Eikenhout is perfect voor koudere avonden en grotere ruimtes. Eikenhout wordt vooral veel gebruikt bij grotere kachels en is aan te raden als u veel stookt.
Berkenhout: Brandt iets sneller dan eikenhout, maar geeft een prachtige vlam en een aangename geur. Ideaal voor tussenseizoenen.
Essenhout: Heeft een goede brandduur en staat bekend om zijn schone verbranding. Het is zeer gebruiksvriendelijk en geschikt voor de meeste kachels en open haarden.
Beukenhout: Dit hout brandt gelijkmatig en lang, met een mooie, rustige vlam. Het heeft een hoge warmteafgifte en produceert weinig rook.
Het belang van vochtgehalte
Een cruciaal aspect bij de keuze van uw haardhout is het vochtgehalte. Hout met een hoog vochtgehalte brandt slecht, produceert veel rook en kan leiden tot de opbouw van creosoot in uw schoorsteen, wat brandgevaarlijk is. Ovengedroogd haardhout van Haardhout-Fabriek, met een vochtgehalte van onder de 20%, garandeert een veilige, efficiënte, en schone verbranding. Daarmee is ons gedroogde hout het beste haardhout beschikbaar voor uw kachel!
Conclusie beste haardhout
Het kiezen van het juiste haardhout kan uw stookervaring aanzienlijk verbeteren. Of u nu kiest voor eiken, berken, essen of beuken, het belangrijkste is om te zorgen voor een laag vochtgehalte en de duurzaamheid van het product. Met de ovengedroogde, milieuvriendelijke opties van Haardhout-Fabriek kunt u genieten van warme, gezellige avonden bij het vuur, wetende dat u een bewuste keuze heeft gemaakt voor zowel comfort als het milieu. U kunt ook kiezen voor onze haardhout mix uit eigen productie om de voordelen van alle houtsoorten met elkaar te combineren! Zo kunt u de kachel opstarten met een lichtere houtsoort als berk en overgaan op de hardere eiken wanneer de kachel goed brand.